Om oss

Vi på Gastronomic Wines är glada och stolta att kunna presentera ett urval av det bästa från Gussalli Berettas vingårdar.

Beretta, som har sin bas i den norditalienska staden Brescia, är ett namn mer känt för sin vapentillverkning än för sin vinproduktion – men detta är på väg att ändras.

Under namnet Gussalli Beretta har familjen Beretta skapat en portfölj av viner från gårdar i olika delar av Italien. I Sverige har vi på Gastronomic Wines distributionsrätt till alla deras viner .

Närmast familjens hem i Brescia och endast en timmes resväg öster om Milano ligger Lo Sparviere, en 30 hektar stor egendom i Franciacorta där man producerar utmärkt mousserande vin av subtil karaktär. Av dessa står särskilt Franciacorta 2007 ut, ett mousserande vin med en karaktäristisk kombination av moget rött äpple och fina minerala toner. Deras chardonnay Il Dossello är stilren och står sig väl i konkurrensen på den svenska marknaden. Mer distinkt är Il Cacciatore 2009, ett rött vin på 50% Cabernet- och 50% Merlot-druvor, med rubinröd färg och doft av svarta vinbär och plommon.

Familjens toskanska egendom är mera ambitiös i sin omfattning. Den inköptes 2003 och är utmärkt belägen i Chianti Classico mellan vinstaden Radda och det lokala landmärket Castello di Volpaia. I detta fantastiska men känsliga område ligger vingården med sin 45 hektar stora vinodling. Här produceras Poggio Selvale – ett underbart lättdrucket vin som består av 90% Sangiovese- och 5% vardera av Canaiolo- och Merlot-druvor – och den stramare, 100 % Sangiovesebaserade Castello Di Radda, som finns i både standard- och Riserva-kvalitet.

Deras tredje vingård ligger i Abruzzoregionen: här produceras kvalitetsviner som inte skall förväxlas med alla de ”pizzaviner” som området även genererar. Familjen köpte egendomen av dödsboet efter den aristokratiska familjen Orlandi Contucci Ponno. Deras Trebbiano, Colle della Corte, DOC 2011 har en utsökt komplexitet med en intensiv doft av citron och äpple och mineralantydan i gommen.

Deras Vermiglio, Montepulciano Cerasuolo d’Abruzzo DOC 2011, är en utmärkt representant för sin stil, gjord på saft av djupt färgade Montepulicano-druvor. Det behåller det vita vinets fräschör men med en fylligare kropp som påminner om ett rödvins. Torrheten gör det till ett fint vin till fisk och skaldjur, som ofta avnjuts vid den närliggande adriatiska kusten. Gården har en omfattande produktion och man är mycket mån om att hålla en hög standard med viner av högsta kvalitet.

La Regia Specula, Colline Teramane DOCG 2009, är långt ifrån ett enkelt rödvin: det görs av de bästa druvorna från vingården (vars namn f.ö. kommer från ett gammalt observatorium). Det lagras i en blandning av medelstora fat av ek och av rostfritt stål. De bästa Montepulciano-druvorna behöver inte en massa ek. Vinet släpps efter två år men skall gärna lagras ytterligare på flaskan. Redan den djupt rubinröda färg som kännetecknar vinet, trots bara 10 dagars maceration, påvisar doftens och smakens inslag av mörkt körsbär och röda bär och dess lätta garvsyrekaraktär. Ett enastående vin som tål att väntas på.

Berettas senaste nyförvärv är vingården i Piemonte som kommer att producera högklassiga Baroloviner – något vi ser fram emot med spänd förväntan då Barolo är ett av våra personliga favoritviner.

Vi på Gastronomic Wines har med glädje märkt att Berettas viner blivit ett värdefullt tillskott på den svenska vinmarknaden trots det stora utbudet av italienska viner i landet.

Kenneth Rotewall
Gastronomic Wines
Box 3560
111 74 Stockholm

0708-656000
rotewall@gastronomicwines.com